ponedjeljak, 13. veljače 2012.

Vojnici uskoro mozgom kontroliraju oružje?


U javnost je izašla vijest kako će ubuduće vojska SAD-a puno više raditi na istraživanju neurosučelja radi unaprjeđenja obuke svojih vojnika, pilota i ostalog osoblja, prenosi The Telegraph.



Royal Society (Britanska akademija znanosti) je napravio opsežnu studiju o neuroznanosti te su ustvrdili vrlo dobru primjenjivost u vojsci i policiji. Pojačavanje mentalnih mogućnosti bilo bi najizvedivije putem lijekova (droge) koji pojačavaju performance, uspavljuju protivničku vojsku ili zarobljenike primoraju na otkrivanje neprijateljskih položaja.

Ono što najviše fascinira je stvaranje tzv. moždanih strojnih sučelja (BMI) koja će vojnike direktno moždano spajati na dronove ili oružja. Znanstvenici su već uspjeli dokazati primjenjivost putem kontrole raznih kursora i umjetnih udova od strane subjekata. Stručnjaci se boje jedino moguće netransparentnosti britanske Vlade kada ovakav režim ratovanja krene u praksi.
"Kako ljudski mozak može procesuirati slike kao što su mete i to puno brže od pacijentove svijesti, neuronska oružja će osigurati dodatne prednosti pred bilo kojim drugim rukovanjima, naročito zbog brzine i točnosti" kaže izvještaj.

Dosad su odrađene i prve simulacije u kojima su pacijentima ubrizgavani TDCS-ovi (trans-lubanjski istosmjerni stimulatori) radi povećavanja vojnih performanci. Kroz takav test smo saznali da vojnici puno brže uočavaju bombe, snajpere i ostale prijetnje.

Jedino pitanje koje na kraju preostaje je - Postoji li mogućnost da vojni sektor već koristi ovakav tip naoružanja?

Nema komentara:

Objavi komentar