utorak, 28. veljače 2012.

Mentalist Derren Brown

 Jedan od najboljih mentalista, NLP majstora i poznavaoca mnogih tehnika vezanih uz moć sugestiju i iluzije pronašao je put na stranice ovog bloga kao odličan primjer i demonstrator  tehnika manipulacije. Sve smo više svijesni svakodnevnih manipulacija sa svih strana, a ako podcjenjujete moć manipulacije ovaj čovijek srušiti će vam cijeli sustav vjerovanja svojim nevjerovatnim sposobnostima.


Neki se u djetinjstvu igraju igračkama, a drugi su nešto napredniji pa se koriste računalom. Junak ove Gricnijeve priče očito se od najranijih dana zabavljao proučavanjem ljudskog ponašanja i uma!    

Derren Victor Brown rodio se 27. veljače 1971. godine u Purleyu (južni London) gdje je u ranoj mladosti posjetio predstavu hipnotičara Martina S. Taylora, što ga je potaklo da od iluzija i hipnoze izgradi karijeru. U početku karijere je poput svakog pravog hipnotičara svoje trikove izvodio u kafićima i restoranima, a 1992. godine imao je svoj hipnotički show na sveučilištu u Bristolu. Svoju televizijsku karijeru započinje 1999. godine, kada na upit Channela 4 pokreće seriju 60 minutnih nastupa u kojima "čita misli". Emisija se zvala Mind Control, a nakon velikog uspjeha i sjajnog prijema kod publike, nasljedile su je slične emisije - Trick of the Mind (2004.) i Trick or Treat (2007.).

Sigurno se, u slučaju da niste čuli za njega, pitate čime je on to zaslužio svoje mjesto na slavnom Gricniju! Moramo priznati da je i nas na neki način hipnotizirao svojim magijama. U svojim emisijama izvodi trikove u kojima se, kako on sam tvrdi, služi kombinacijom sugestije, magije, psihologije, i sposobnosti privlačenja pažnje javnosti. Trikovi koje izvodi podjednako su impresivni koliko i zastrašujući. No, postaju još zanimljiviji kada se uzme u obzir činjenica da nastupi nisu iscenirani. (Barem prema tvrdnjama odgovornih za emisije!) Brown tvrdi da se u svojim hipnozama služi isključivo suptilnim sugestijama, utjecanjem na proces odlučivanja te dobrim poznavanjem govora tijela, pomoću kojih "zna o čemu subjekt razmišlja".
Klasičan primjer Brownovih majstorija je epizoda u kojoj uvjeri subjekt da mu je nešto jako potrebno. Tvrdi da nikada ne kupuje poklone koje njegovi komplicirani prijatelji žele za svoje rođendane, već kupi bilo kakav poklon i onda ih uvjeri da su baš to željeli. U ovoj epizodi Derren zamoli muškarca da napiše na komad papira što si želi za rođendan i pospremi taj papir na sigurno. Nakon toga, razgovara s njim nekoliko minuta te ga na kraju razgovora upita ga što je poželio. Muškarac odgovara da je htio crveni BMX, koji Brown potom otvara pred njim. Ispitanik postane uistinu uzbuđen i sretan jer je dobio baš taj poklon koji je želio! Međutim, njegovu sreću i uzbuđenje vrlo brzo zamijenjuju zbunjenost i šok! Kada izvadi komad papira na koji je ranije napisao svoju želju, a na kojem kojem jasno piše da želi "kožnu jaknu", muškarca je teško uvjeriti da mu nitko nije zamijenio ceduljicu u džepu...
Tehnika kojom se Brown koristi kako bi uvjerio ljude u nešto zove se NLP, odnosno neuro-lingvističko programiranje, što je kombinacija psiholoških i komunikoloških tehnika. To je tehnika koja se koncentrira na MOZAK - jer ljudi na osnovu primljenih informacija kreiraju svoju realnost; i RIJEČI - jer svoja iskustva i shvaćanja opisujemo riječima (koristimo ih kao sredstvo percipiranja). PROGRAMIRANJE se odnosi na jednostavne, ali efikasne metode reprogramiranja našeg živčanog sustava u skladu s našim uvjerenjima i vrijednostima.
Brown je kroz svoje emisije dokazao svoje sposobnosti "uvjeravanja", pa tako u nekima na pristojan način pljačka slučajne prolaznike ili pak "uspješno proda" reklamu marketinškim stručnjacima. U kratkom filmiću Brown demonstrira snagu NLP-a, kada pomoću snage svojih riječi i praznih papira narezanih na veličinu novčanica kupuje po Americi. Zanimljivo je da mu nije pošlo za rukom prevariti uličnog prodavača koji ne barata dovoljno engleskim jezikom (ili mu možda nije materinji jezik)! Filmić možete pogledati na dnu članka nakon niza karikatura slavnih osoba koje je naslikao upravo umjetnik tehnike zavaravanja - Derren Brown.


Izvor: www.gricni.com

Nema komentara:

Objavi komentar