subota, 28. rujna 2013.

Biologija vjerovanja : Znanstveni dokaz o nadmoći uma nad materijom Bruce H. Lipton

                                                        
Ova knjiga donosi nova znanstvena otkrića o biokemijskim učincima rada mozga koja pokazuju da naše misli djeluju na sve stanice našeg tijela. Autor knjige, ugledni stanični biolog Bruce H. Lipton, precizno opisuje molekularne putove kojima se to događa. Koristeći jednostavan jezik, ilustracije, humor i svakodnevne primjere, on demonstrira kako nova znanost epigenetika donosi revoluciju u naše razumijevanje veze između mozga i materije, i duboke posljedice koje to ima po naše osobne živote i kolektivan život naše vrste.




Ova knjiga će vas zanimati ukoliko želite znati, sa znanstvenog stajališta, kako vašim zdravljem upravlja vaš način života, a ne vaši geni. Lipton sa znanstvenog stajališta pokazuje kako je u procesima ozdravljenja um moćniji od medikamenata. Ovo štivo otkriva da je vaše zdravlje u većoj mjeri vaša odgovornost nego što je jednostavno žrtva vaših gena.

U prvom poglavlju autor govori o »pametnim stanicama« te o tome zašto i kako nas one mogu toliko mnogo naučiti o našim umovima i tijelima. U drugom poglavlju izlaže znanstvene dokaze kako bi pokazao da biologijom ne upravljaju geni. Također, predstavlja uzbudljive pronalaske epigenetike, novog područja biologije koje otkriva tajnovite načine na koje okoliš (priroda) utječe na ponašanje stanica bez mijenjanja genetskog koda To je područje koje razotkriva nove složenosti u prirodi bolesti, uključujući rak i shizofreniju.

Treće poglavlje govori o staničnoj membrani, »koži« stanice. Pionirska znanost otkriva sve više detalja - da je membrana pravi mozak funkcioniranja stanice. U četvrtom poglavlju govori o zapanjujućim otkrićima kvantne fizike. Ta otkrića imaju duboke implikacije za razumijevanje i liječenje bolesti. 



U petom poglavlju autor objašnjava zašto je ovu knjigu naslovio «Biologija vjerovanja». Pozitivne misli imaju ogroman učinak na gene, međutim samo kada su u skladu s podsvjesnim programiranjem. Jednako snažan učinak imaju i negativne misli. Kada prepoznamo kako ta pozitivna i negativna uvjerenja upravljaju našom biologijom, to znanje možemo iskoristiti za stvaranje života ispunjenih zdravljem i srećom. 

Šesto poglavlje otkriva zašto stanice i ljudi imaju potrebu rasti i kako strah obustavlja taj rast. Sedmo poglavlje se usredotočuje na svjesno roditeljstvo. Kao roditelji, moramo razumjeti svoju ulogu u programiranju uvjerenja naše djece i utjecaj koji ta uvjerenja imaju na život djece. Ovo poglavlje je važno bez obzira jeste li roditelj ili ne, jer kao »bivšoj« djeci uvid u našu programiranost i njezin utjecaj na naše živote često nam je vrlo signifikantan. 

U  Zaključku se autor osvrće na to kako ga je razumijevanje nove biologije dovelo do spoznaje o važnosti integracije područja duha i područja znanosti, što je radikalan zaokret u odnosu na autorovu povijest agnostičkog znanstvenika.

"S jedne strane crte je svijet definiran neodarvinizmom koji život opisuje kao neprekidan rat biokemijskih robota. S druge strane crte je »nova biologija« koja život opisuje kao kooperativno putovanje moćnih pojedinaca koji mogu sami sebe programirati da bi kreirali radošću ispunjene živote. Kada prijeđemo tu crtu i istinski shvatimo novu biologiju više nećemo svađalački raspravljati o ulogama prirode i odgoja jer ćemo spoznati da potpuno svjestan um može nadjačati kako prirodu tako i odgoj. Također, smatram da ćemo doživjeti paradigmatsku promjenu čovječanstva jednaku onoj kada smo saznali da Zemlja nije ravna nego okrugla".



Nema komentara:

Objavi komentar