četvrtak, 29. ožujka 2012.

Morgellonova bolest ili jesmo li sigurni što jedemo?


"Mala tanka vlakna probijaju kožu svojih žrtava čineći im pritom neopisivu bol..."

Zvuči poput scene iz nekog SF ili horror filma, ali to je za mnoge ljude realnost jer oni boluju od Morgellona, kožne bolesti koja i liječnike stavlja pred nepoznanice.

U normalnoj situaciji američka se vlada koliko–toliko brine za zdravlje svojih građana te se po izbijanju neke bolesti rade rigorozne provjere. No, kako se čini, Morgellonova bolest obavijena je velom tajne. Istraživanjem se ne dolazi samo do relativno malo podataka o toj bolesti, nego su i informacije o istraživanjima kojima bi se Morgellonova bolest i genetski manipulirana hrana mogli dovesti u vezu vrlo šture.

                                              


Godine 1992. predsjednik G.W. Bush donio je uredbu "Substantial Equivalence Doctrine"[1] prema kojoj su genetski manipulirane biljke istovrijedne s nemanipuliranima, npr. kukuruz, riža, soja, te da je genetski manipulirana hrana jednako sigurna kao i konvencionalna. Ta je odredba također predložena od strane Food and Agriculture Organization(FAO) i World Health Organization (WHO)[2]. Ono što je bitno naglasiti u tome jest činjenica da američka vlada nije pokrenula ni provela još nijedno dugoročno istraživanje o utjecaju genetski manipulirane hrane na ljudski organizam. Čak ni na – štakorima[3]. Zapravo učinila je suprotno – donesena je pravna uredba kojom se zabranjuje označavanja genetski manipuliranih namirnica[4].

Bushovu vladu po tim pitanjima savjetovala je tvrtka "Monsanto"[5], ista ona tvrtka koja je sredinom 90-tih godina prva koristila rBGH hormon za proizvodnju mlijeka. Tako je "Monsanto", ali i ostale industrije koje su proizvodile genetski manipuliranu hranu, mogla sama odlučivati o podacima koje će dati u javnost, kao i o tome koji podaci će ostati tajni i (vjerojatno) zauvijek skriveni od očiju javnosti. Takav monopol im je omogućila upravo američka vlada[6]. Američki znanstvenici koji su se protivili takvim odlukama bivali su ili otpušteni ili poslani na udaljenija radna mjesta da bi ih se ušutkalo[7], a tri američka predsjednika – Bush stariji, Bill Clinton i Bush mlađi, zadržali su isti zakon o genetski manipuliranoj hrani.

Dr. Mike Stagman izjavio je da je "Genetska manipulacija zastrašujuća tehnologija koje je do sada već dovela do nekih epidemija koje su dokumentirane, ali nikada predstavljene javnosti..." (William Engdahl – “Seeds of Destruction”[8]). Online članak od 12. listopada 2007. godine, potpisan od stanovitog Whitleya Striebera, iznio je na svjetlo navodne činjenice o novoj vrsti bolesti koja se pojavila – Morgellon.

Streiber u svom članku piše da je "kožna bolest u mogućoj vezi s genetski manipuliranom hranom..." i dolazi do zaključka da uzorci vlakana koji su uzeti kod jednog Morgellon pacijenta imaju isti sastav koji se upotrebljava pri proizvodnji genetski manipulirane hrane. On također naglašava da iz "kože pacijenata izlaze čudna vlakna koja možemo identificirati kao – celulozu (koju ljudsko tijelo ne može proizvesti), a pacijenti imaju osjećaj kao da im nešto hoda ispod kože"[9].



Prvi slučaj Morgellona opisan je 2001. godine kada je biologinja Mary Leitaootvorila internetsku stranicu na kojoj je opisala bolest od koje je obolio njen mlađi sin[10]. Ona je tu bolest i nazvala Morgellon prema jednom navodnom medicinskom istraživanju provedenom u Francuskoj u 17. stoljeću koje, navodno, opisuje iste simptome.

TV postaja iz Oregona, KGW, 18. svibnja 2006. emitirala je dokumentarnu emisiju pod nazivom "Čudnovata bolest: horor priča o tajanstvenoj bolesti"[11]. U emisiji je, između ostaloga, bila i priča dr. Drottar, liječnice opće prakse koja je oboljela od Morgellona:

"... Imala sam osjećaj kao da mi neke bube hodaju ispod kože. Kada ljudima kao liječnica pričam o svojim iskustvima misle da su upravo usred nekog horor filma..." kaže dr. Drottar u KGW–ovoj emisiji i nastavlja: "Sve je počelo tako da sam se jednog jutra probudila s osjećajem da mi se ispod kože kreće nekakva tekućina, a kad su mi počela izbijati crna i plava vlakna najprije sam pomislila da sam došla u doticaj s azbestom te da se radi o azbestnim vlaknima. Izvukla sam to iz svoje kože. Bilo je tanko kao vlas kose, ali ekstremno oštro..." kaže dr. Drottar.

Osim osjećaja da joj nešto hoda ispod kože i vlakana koje je izvukla, počela je patiti i od depresije, kroničnog umora i slabljenja imunološkog sustava, tako da je svoju ordinaciju opće prakse morala zatvoriti[12].

U britanskim novinama "New Scientist" (iz rujna 2007.) opisan je pacijent Steve Jackson[13]. Prema izjavi oboljelog, vlakna koja izlaze iz njegove kože su "poput savitljive plastike, a mogu biti tanka poput paučine, ali vrlo oštra i jaka."

Morgellonska bolest jedna je od najmisterioznijih bolesti današnjeg vremena. Dok jedni kao jedinog uzročnika njene pojave vide genetski manipuliranu hranu, drugi uzroke traže u tzv. "Cheimtrails" – navodnim zaprašivanjem ljudi iz aviona određenim biološkim agensima. No, pripada teoriji zavjere i nikada nije podrobno istraženo (bilo je nekih navodnih istraživanja u nekim privatnim laboratorijima čijim rezultatima nikada nije davano posebno značenje).

Američki doktori Hildegard Staninger i Rahim Karjoopretpostavljaju da bi uzročnik mogao biti neka vrsta parazita, a ne isključuju ni mogućnost da je isti nastao u laboratoriju koji se bavi nanotehnologijom[14].

Mikrobiolozi dr. Raphael Stricker i dr. Virginia Savely iz "International Lyme and Associated Diseas Society" radili su također na istraživanju ove misteriozne bolesti i došli do zanimljivog zaključka: svi Morgellon pacijenti koje su istražili imaju nešto zajedničko – ugriz krpelja i infekciju boreliozom. Također, većina pacijenata živi u obalnom području ili su se tamo duže vrijeme zadržali.

To objašnjavaju kao mogući put prijenosa jer, kako objašnjava dr. Schwarzbach: "Kako se čini, u obalnom području postoji određena vrsta biljke na kojoj Morgellons obitava. Ako krpelj hoda po toj biljci, zarazi se vlaknima koje ubodom prenosi dalje na čovjeka, a vlakna se počinju razmnožavati ispod kože[15]." No, većina liječnika bolest vidi kao rezultat psihičkih smetnji ideluzije parazitoze.

Profesor farmakologije Randy Wymore također traži odgovore o porijeklu ove grozne bolesti. Istraživanjem Morgellon vlakana uzetih od različitih pacijenata, došao je do zaključka da sva izgledaju gotovo jednako i da ne sliče nikakvim vlaknima bilo čega poznatog na Zemlji. Također, istraživanjem forenzičarskih timova ispostavilo se da vlakna ne potječu niti od posteljine, niti od vlakana tepiha ili odjeće, a potpuna je nepoznanica od čega su ta vlakna. Jedino što je donekle približno ustanovljeno jest da bi ista mogla pripadati nekoj vrsti gljivica[16].

Međutim, do alarmantnog rezultata došao je Vitaly Citkovsky,profesor molekularne biologijena Stony Brook University u New Yorku, koji je otkrio da je u vlaknima sadržana tvar imenomagrobakterija,[17] a koju časopis "New Scientist" navodi kao jedan od sastava pri proizvodnji genetski manipulirane hrane[18]. I to opet vodi na početak - do jedne od teorija o odgovornosti GMO hrane za pojavu ove bolesti.

No, sva istraživanja do sada nisu pokazala konkretne rezultate, a činjenica je da alergijske reakcije na hranu, prema jednom američkom istraživanju, ne samo da su sve češće, nego se ustanovljavaju kod sve većeg broja djece. Prosječno doba kada se pojavljuju alergijske reakcije kod beba se sa 21 mjesec spustilo na 14 mjeseci. Broj oboljele djece od različitih bolesti (a prije svega dišnog sustava) se u posljednjih 5-10 godina iz nepoznatih razloga povećao za polovicu[19].

Problemi s hranom danas su doista pitanje našeg preživljavanja. Na žalost, zajedno s hranom na stol dobivamo i otrove. Samo je pitanje koliko je tko otporan. Morgellonska bolest je stvarnost jer kad nekome rastu polietilenska vlakna iz kože, definitivno ne možemo govoriti o "iluziji".

Nekome na ovoj planeti odgovara da se što manje istražuje i što manje zna o tome jer tko zna kakve bi istine još isplivale na površinu... A i pitanje jesmo li ih spremni čuti.

Autor Vesna Došlić

Nema komentara:

Objavi komentar