petak, 2. ožujka 2012.

Dokazano: "Jezgra", koju čini 147 multinacionalnih kompanija, vlada svijetom!






Znanstvenici su izradili matematički model i njime dokazali da svjetskom ekonomijom vlada malena i dobro povezana mreža kompanija, među kojima su većinom banke.

Za mnoge prosvjednike koji se bore protiv nejednakosti u svijetu može se činiti kako je ova studija dokazala ono što je već očito. Troje teoretičara sistema iz Zuricha su proučavali 43,060 multinacionalnih korporacija i istraživali njihovo vlasništvo nad dionicama tražeći istovjetnosti koje povezuju te kompanije, piše POPSCI.

U "jezgri" je 147 kompanija

Koristili su tehnike koje se koriste za proučavanje kompleksnih sistema u prirodi kako bi pronašli model koji objašnjava koja kompanija kontrolira neku drugu kompaniju te kroz koju mrežu. Na kraju su Stefania Vitali, James Glattfelder i Stefano Battiston pronašli "jezgru" od 1,318 kompanija sa povezanim vlasništvom od kojih je svaka imala veza sa dvije ili više kompanija. Prosječno je svaka od tih kompanija vlasništvom povezana sa još 20 kompanija.

Otkrili su da je "u sredini mreže" je snažan "čvor" povezanih kompanija koji se potom vlasništvom širi dalje po mreži. Taj "čvor" čine vrlo povezane kompanije koje su znanstvenici nazvali "super-entitetom". "Oko 40 posto vlasništva nad svim multinacionalnim kompanijama u svijetu drži, preko komplicirane mreže vlasničkih odnosa, grupa od 147 multinacionalnih kompanija u jezgri, koje imaju gotovo punu kontrolu vlasništva nad sobom", objasnili su autori.
Tri četvrtine su banke

Neće iznenaditi podatak da su tri četvrtine tih kompanija banke. Dok autori kažu kako nema primjera da ta "jezgra" djeluje kao zajednički blok, ne smatraju kako ne bi mogli djelovati na taj način. Kažu kako države kroz kontrolu trgovine mogu spriječiti "jezgru" da radi kao kartel.

U samome centru su većinom banke, u prvih 20 se nalaze Barclays, Deutsche Bank AG te Goldman Sachs, a bliske veze između njih pokazuju ranjivost takvog sustava koji bi se svakog trena mogao urušiti.

"Manje od jedan posto kompanija su u mogučnosti da kontroliraju 40 posto bogatstva cijele mreže. Ako jedna kompanija propadne povući će ostale za sobom", rekao je James Glattfelder, jedan od autora istraživanja.

Britanski makroekonomski stručnjak John Driffil sa sveučilišta u Londonu kaže da ovo istraživanje nije provedeno da se dokaže tko kontrolira globalnu ekonomiju nego da se pokažu uska povezanost među multinacionalnim kompanijama.

Znanstvenici naglašavaju da uska povezanost ne mora nužno biti urota za svjetsku dominaciju, nego da se manje kompanije usko povezuju sa velikim kompanijama kako bi imale veće šanse da prežive u korporativnom svijetu.

Top 50 od 147 kompanija koje su u samoj srži:

1. Barclays plc
2. Capital Group Companies Inc
3. FMR Corporation
4. AXA
5. State Street Corporation
6. JP Morgan Chase & Co
7. Legal & General Group plc
8. Vanguard Group Inc
9. UBS AG
10. Merrill Lynch & Co Inc
11. Wellington Management Co LLP
12. Deutsche Bank AG
13. Franklin Resources Inc
14. Credit Suisse Group
15. Walton Enterprises LLC
16. Bank of New York Mellon Corp
17. Natixis
18. Goldman Sachs Group Inc
19. T Rowe Price Group Inc
20. Legg Mason Inc
21. Morgan Stanley
22. Mitsubishi UFJ Financial Group Inc
23. Northern Trust Corporation
24. Société Générale
25. Bank of America Corporation
26. Lloyds TSB Group plc
27. Invesco plc
28. Allianz SE
29. TIAA
30. Old Mutual Public Limited Company
31. Aviva plc
32. Schroders plc
33. Dodge & Cox
34. Lehman Brothers Holdings Inc*
35. Sun Life Financial Inc
36. Standard Life plc
37. CNCE
38. Nomura Holdings Inc
39. The Depository Trust Company
40. Massachusetts Mutual Life Insurance
41. ING Groep NV
42. Brandes Investment Partners LP
43. Unicredito Italiano SPA
44. Deposit Insurance Corporation of Japan
45. Vereniging Aegon
46. BNP Paribas
47. Affiliated Managers Group Inc
48. Resona Holdings Inc
49. Capital Group International Inc
50. China Petrochemical Group Company


Izvor: svjetlo.com

Nema komentara:

Objavi komentar